Vandselskaber opfordrer til forbud mod privat brug af sprøjtegift

maj 06

Tre vandselskaber tager bladet fra munden og opfordrer politikerne til at forbyde al privat brug af sprøjtegift til at bekæmpe udkrudt.

Aarhus Vand, Vandcenter Syd og Hofor tænder de røde lamper og beder om politisk handling.

Sprøjtegift på fliser og terrasser

Den enkelte boligejer tænker nok ikke lige, at det gør den helt store forskel om han sprøjter lidt gift på fliserne i indkørslen. Eller bruger sprøjtegift til at holde ukrudtet væk på terrassen. Eller på flisearealer i det hele taget.

Men det gør faktisk en kæmpe forskel, hvis vi lod være med at bruge sprøjtegifte til at bekæmpe ukrudt med.

Hvert år må landets vandværker lukke hen ved 100 drikkevandsboringer, fordi der er alt for meget sprøjtegift i vandet.

Strikse regler for landbruget, men ikke for private

Hos HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) undrer man sig over de forskellige typer regler, der praktiseres i Danmark.

“Det er paradoksalt, at loven sikrer, at der ikke må bruges sprøjtemidler af landbrug og erhverv inden for 25 meter fra alle indvindingsboringer, men at de samme regler ikke gælder for den private husejer, der også har jord inden for 25 meter til samme boring. Grundvandet mærker med garanti ikke forskel på, hvem der sprøjter,” fastslår Anne Scherfig Kruse, leder for Vandressourcer og Miljø hos HOFOR.

Vandselskaber kræver handling

De tre vandselskaber opfodrer derfor til at sprøjtegifte bliver forbudt for private. De mener et forbud er et must, hvis fremtidens drikkevand skal bevares.