Skvalderkål

Skvalderkål kan gøre livet surt for mangt en haveejer. Det spreder sig med lynets hast og kvæler de fleste andre planter på sin vej. I løbet af ganske få år kan den invadere omend temmeligt store arealer.

Skvalderkål hedder Aegopodium podagraria på latin. Stammer oprindeligt fra Central- og Østeuropæiske skove, hvor den gror i skovbunden.

I moderne dansk talesprog er det ikke ualmindeligt, at skvalderkål bliver til skvadderkål.

Sådan bekæmper du skvalderkål i haven

Som med de fleste andre typer ukrudt, skal du foretage et grundlæggende valg: Skal du bekæmpe skvalderkål på den naturlige måde eller bruge sprøjtegift for at komme planten til livs?

Danmarks p.t. førende have-guru Søren Ryge er ikke i tvivl om, hvordan du bedst og allermest effektivt kommer skvalderkålen til livs:
Klip bladene af den en gang om ugen. Så stopper den.

Alternativt kan du tildække hele beddet med skvalderkål til med sort plastik. Det virker – på alt, hvad der gror i området. Du slår således også evt. stauder i hjel, hvis du dækker det hele med sort plastik.

Skvalderkål over jorden og under jorden

Hvis du først har stået ansigt til ansigt med vildtvoksende skvalderkål, ved du, at skvalderkål er lidt ligesom isbjerge: Det du kan se over jorden er kun toppen…. Under jorden gemmer skvalderkålen nemlig på det mest ind- og veludviklede system af rødder. De bare fortsætter og fortsætter.

Skvalderkål smager godt i salater

Vidste du, at skvalderkål ligesom sin “fætter” rucola, kan give din salat et lækkert pift?
Det kan den.

Pluk skvalderkålen, når der er friske skud – og lad den indgå i salaten. Du kan mærke på skvalderkålens blade om de er sprøde eller bløde. Du kan bruge dem i salaten, når de er sprøde først på forårssæsonen.

Skal du være ekstra naturlig og gøre brug af det ukrudt, du har i egen have, så prøv denne opskrift.
Den vil med garanti vil vække opsigt – måske undren eller danne trend – hos dine middagsgæster:

Frisk skvalderkålsalat

  • Et par håndfulde skvalderkål
  • Lidt friske (=sprøde) mælkebøtteblade
  • Baby Leaves

Lav marinade af

  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. limesaft
  • Salt og peber
  • Drys med lidt ristede sesamfrø

Har du ikke skvalderkål i egen have, så kig inden for hos din lokale Irma-butik. De markedsfører mange steder planten, der har sneget sig ind i tidens mad-trend ny nordisk mad.

Kogebøger og ny nordisk hverdagsmad

Ny Nordisk Hverdagsmad - Spis efter årstiden af Arne Astrup m.fl., Claus Meyer, ISBN 9788792596239Ønsker du yderligere inspiration, kan du få det i en kogebog om ny nordisk hverdagsmad. Bogen er skrevet af madentreprenøren Claus Meyer og maddebatør og professor Arne Astrup.
Læs mere om Ny Nordisk Hverdagsmad. På den måde kan du begynde at spise efter årstiden.

Hvis du vil bruge skvalderkål i din mad uden at investere i en hel kogebog, så tjek denne opskrift på Kylling i bouillon med korn og skvalderkål