Mælkebøtte

Mælkebøtte er en af de mest almindelige ukrudtsplanter i Danmark. På latin hedder den Taraxacum. Den kaldes også Løvetand eller Fandens mælkebøtte.
Det er lidt en smagssag, om man synes mælkebøtte er ukrudt, eller om den pynter.
Står den i fuldt flor på en nyudsprungen græsmark, vil de fleste nok mene den er et smukt syn. Gult på grønt, så langt øjet rækker. Et syn, der fanger øjet og får tankerne til at gå mod sommer og sol.
Vokser den frem i vores græsplæne hælder vi oftest mod at kalde den ukrudt og tænker på den som noget, der skal fjernes.

Fakta om mælkebøtte

Planten vokser i både Europa og Asien. Den elsker åbne og udyrkede arealer, hvor den kan sprede sine frø i vinden og nyde solen.
Mælkebøtte har en en lang pælerod, der stikker dybt i jorden. Når du skal fjerne planten skal du forsøge at få så meget af roden med op som overhovedet muligt. Jo længere, desto bedre!

Sådan fjerner du mælkebøttesaft fra tøj

Et andet kendetegn er den hvide saft, man kan presse ud af planten. Den ligner mælk og skifter imidlertid farve og bliver brunlig, når den sætter sig på hænder og tøj.
Er du så uheldig at få den hvide saft på tøjet, så er der et enkelt råd for det: Du har blot brug for brun sæbe og en plastikpose.
Du skal dog huske at foretage denne “behandling” inden der er gået alt for lang tid og pletterne er tørret ind i tøjet. Du skal også smøre den brune sæbe på, før du gør noget som helst andet ved tøjet – du må endelig ikke vaske det først!
Smør tøjstykket ind i brun sæbe og put det i en plastikpose. Lad det gerne ligge natten over og vask det i maskine dagen efter.
Alternativt kan du forsøge dig med citronsaft – det er der nogen, der siger virker.

God mod forbrændinger

Hvad de færreste ved er, at saften fra en mælkebøtte virker let smertelindrende. Hvis man f.eks. kommer for tæt på en brændenælde, så vil saft fra en mælkebøtte lindre smerterne og dulme svien. Du kan også forsøge dig på et myggestik. Husk på, at saften farver mørk! Sørg derfor for at rulle ærmerne, blusen eller bukserne godt op, så du ikke få saft på dit tøj.

Sådan bekæmper du mælkebøtter

I de senere år har flere og flere haveejere anskaffet sig en mælkebøttefjerner til arbejdet med at udrydde mælkebøtte. Den ser lidt drabelig ud, mælkebøttefjerneren og bør stilles, hvor børn ikke kan komme til den. Takkerne er spidse og med skær – behandl den på samme måde som du gør med en sav. Og hvordan virker den så? Hvordan bruger du mælkebøttefjerneren bedst muligt?

Du placerer mælkebøttefjerneren lige over mælkebøtten og sørger for den aflange “fodpedal” vender ind mod dig selv. Sæt foden på pedalen og pres derefter redskabet ned over planten. Herefter hiver du redskabet bagover i retning mod dig selv, hvorefter du – forhåbentlig – kan hive en rigtig god del af ukrudtsplanten op af jorden. Jo mere rod der kommer med op, desto bedre. Træd evt. hullet efter mælkebøtten ned og saml jorden, så bliver det mindre tydeligt, at noget er fjernet. Der går kun nogle ganske få dage, før hullerne igen er usynlige.

 Denne måde at fjerne mælkebøtter på, klarer dit problem i den sæson, du foretager ophivningen. MEN – forvent at skulle gentage den året efter og året efter: Roden er lang og sejlivet.